BURSA / NİLÜFER - Tofaş Fen Lisesi

TÜBİTAK 4004 ENDÜSTRİ 4.0 İÇİN EĞİTİM 4.0 BİLİM OKULUMUZUN KAPANIŞINI YAPTIK

10 – 17 Temmuz 2018 tarihleri arasında, ülkemizin 23 farklı şehrindeki 36 farklı proje okulunda eğitim gören 2 dönem halinde toplamda 80 öğrenci ve 19 eğitimci ile birlikte gerçekleştirmiş olduğumuz TÜBİTAK 4004 Endüstri 4.0 İçin Eğitim 4.0 Bilim Okulu’nda sona geldik.

Eğitimlerimiz STEM+A yaklaşımı çerçevesinde disiplinler arası olarak planlandı. Öğrencilerimiz Fizikten Ekolojiye, Tıptan Robotiğe, Endüstriden Kodlamaya, Sanattan Biyolojiye kadar çok farklı alanlarda eğitim aldı.

Toplamda 24 farklı atölye çalışmasında öğrenciler hem teorik olarak eğitim alırken hem de öğrendiklerini çeşitli eğitim setleri ve materyallerle uygulama şansı buldu.  Böylece yaparak ve yaşayarak öğrenme imkânı bulmuş oldular.

Öğrencilerimiz önce 3D yazıcılar için basit modelle tasarımı eğitimi alıp ardından kendi modellerini hazırladılar ve 3D yazıcılar ile bu modellerin baskılarını alarak tüketici olmaktan çıkıp üretici olmanın keyfine vardılar.

Nesnelerin interneti ve İnternet Güvenlik sistemleri eğitimlerimizi alarak bunların basit uygulamalarını hep birlikte yaptık.

Lego EV3 ve NOVA 5000 setlerini kullanarak robotlarla ivme ve kuvvet ölçümleri yaparak içme sularının pH tayinini yapmayı öğrendik.

Enerji dönüşüm sistemleri setlerimiz ile alternatif yenilenebilir enerji kaynaklarımız hakkında bilgi sahibi olduk. Böylece yaşadığı çevreye saygılı ve doğa dostu bireyler olmak için kocaman bir adım attık. Bu setlerle ile değişik modeller tasarlayıp yaptığımız modellerin tanıtımını sağlayan kısa filmler çektik.

Etkinliklerimiz kapsamında 1. dönem ile birlikte TOFAŞ Otomobil Fabrikalarını, 2. Dönem ile birlikte DURMAZLAR Makine Fabrikası’nı ziyaret ettik. Bu ziyaretlerimiz sırasında bir ürünün proje fikrinden başlayarak ARGE’deki geliştirilme aşamalarına, üretim hattından pazarlamasına kadar tüm aşamalarını yerinde görmüş olduk. Her iki kuruluşumuzda da çok iyi bir şekilde ağırlandık. Güler yüzlü ve profesyonel ekipleri ile bize her konuda yardımcı oldular ve tüm sorularımızı titizlikle cevapladılar.

Ayrıca proje ekibimizde yer alan akademisyenlerimiz ile öğrencilerimiz GECE BİLİM SOHBETLERİ yaptılar. Bu buluşmalarda öğrencilerimiz kafalarına takılan her türlü soruyu sorarak cevaplar bulmaya çalıştılar. Yine aynı süre içinde teleskopla gökyüzü gözlemi yaparak güneş sistemindeki komşularımız Kızıl Gezegen Mars’ı, uyduları ile birlikte Jüpiter’i ve halkaları ile birlikte Satürn’ü izleme şansı bulduk.

Etkinliklerimiz sırasında bize her konuda destek olan TÜBİTAK’a, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, Okul Müdürümüz Fatih TÜRK nezdinde tüm Tofaş Fen Lisesi ailesine, TOFAŞ Otomobil Fabrikaları’na ve DURMAZLAR Holdinge sonsuz teşekkür ederiz.

Ayrıca bizleri kırmayarak eğitimlerimize katılma nezaketi gösteren;

Ankara Üniversitesinden Sayın Prof. Dr. Mustafa Çetin GÜLEÇYÜZ’e,

Ege Üniversitesinden Sayın Prof. Dr. Okan BİLGE’ye,

Ege Üniversitesinden Sayın Doç. Dr. Ortaç ONMUŞ’a,

Gaziantep Üniversitesinden Sayın Doç. Dr. Mustafa YILMAZ’a,

Cumhuriyet Üniversitesinden Sayın Doç. Dr. Ahmet Alper BİLLUR’a,

Gaziantep Üniversitesinde Sayın Yrd. Doç. Dr. Nida PALAMUT KOŞAR’a,

Gaziantep Üniversitesinden Sayın Yrd. Doç. Dr. Cem KOŞAR’a,

Ankara Üniversitesinden Sayın Araş. Gör. Ahmet ERSOY’a

Tofaş Fen Lisesi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Sayın Kadir HANÇER’e.

Tofaş Fen Lisesi Almanca Öğretmeni Sayın Ahmet Rıdvan YALÇIN’a,

Tofaş Fen Lisesi Fransızca Öğretmeni Sayın Tuğba ÇİÇEK FARIS’a ve,

Emine Sait Uyar İlkokulu Sınıf Öğretmeni Sayın Burcu ÖZKAYNAK’a,

çok teşekkürler ederiz.

Proje Yürütücüsü ben Ahmet AKÇELİK; proje ekibinin oluşturulmasında, projenin yazılmasında, ekipman temininde, eğitimlerin yürütülmesinde ve atölye çalışmalarında en fazla emeği olan Proje Koordinatörümüz Sayın Hakan ÖZKAYNAK’a, kendi adıma ve tüm proje ekibimiz adına özel teşekkürü bir borç bilirim.

Bu ülkenin geleceğine bir katkı sağlamak için bu proje ile yola çıktık ve sonuçta geleceğimizin teminatı olan, tüketici olmaktan çıkarak artık üretici konumuna gelen gençlerimizi, beyinlerindeki projeler ve gözlerindeki ışıkla okullarına ve evlerine gönderdik.

Herkese teşekkür ederiz.

Yayın: 22.07.2018 - Güncelleme: 22.07.2018 11:02 - Görüntülenme: 639